EESTEC is about people, travelling and further learning...

Slot Engines Xtreme 2013

Posted by on 15 јун 2013 | 0 comments

Radionica „Slot Engines Xtreme 2013“ je održana u Cirihu u Švajcarskoj u periodu od 14. aprila do 21. aprila. Organizatori radionice su bili EESTEC LC Zurich iz Švajcarske. Na ovoj radionici smo se se takmičitili u malim timovima da izgradimo najbrži „slot“ automobil. „Slot“ automobili, pitate se kako oni rade? Pa, sigurna sam da ste svi nekada bili fascinirani mini trkaćim automobilima – izgrađenim od strane firme kao što je Carrera. Naravno, uz sve to dolazi i trka automobila i teorija o električnim motorima. Ne samo da smo imali priliku da pokažemo svoju kreativnost već i svoj inženjering talenat.

U Cirih sam stigla 14. aprila oko 13 časova. Domaćini sa me dočekali na aerodromu uz šampanjac, sok i kroasane da se osvježim posle dugog putovanja, jako lijep gest od njih. Bila sam  smještena u bunkeru njihovog fakulteta, „ETH“. To je mjesto gdje žive studenti za vrijeme predavanja,  kao što je naš studentski dom. Odmah nakon dolaska spremila sam se za žurku dobrodošlice, dobro zabavila uz ples i piće. U ponedjeljak smo nakon doručka imali „city relay“. Takmičili smo se po grupama u izvršavanju zadataka koje su nam domaćini zadali. Tako smo dosta upoznali Cirih, grad satova, šetali i slikali se u centru Ciriha, saznali nešto više o njihovoj tradiciji i kulturi. Ručak su nam pripremali organizatori u bunkeru i hrana je bila izvrsna, njihova tradicionalna. Uveče smo imali prilike da obiđemo njihove poznate pabove gdje smo se uz ples, muziku i piće dobro zabavili. Naredna tri dana su prošla tako što smo prvo imali predavanja, a posle radionice. Proveli smo većinu svog vremena u izgradnji vlastitog malog električnog motora – središnji dio mini automobila. Na kraju  smo testirali  automobile i njihove performanse na velikoj javnoj trkaćoj stazi. Najbolji automobili su pobjedili! Pored provđenja vremena na radionici imala sam priliku da učestvujem na mnogobrojnim kulturnim aktivnostima u EESTEC-u. Jedna od tih mnogobrojnih aktivnosti je i „Sächsilüüte“ u Zürichu. To je tradicija kraja proljeća, u današnjem obliku, koja potiče iz 1902. Nakon lijepe povorke grupe  Zürichu, Böögg, veliki snješko sa šiljcima petardi, je bio spaljen. Prema vjerovanju, vrijeme od  početka požara do eksplozije Böögg glave određuje vrijeme za ljeto. Ostale kulturne aktivnosti uključuju clubbing, obilazak grada i upoznavanje sa njegovim znamenitostima i naravno shopping. Grad satova me u potpunosti oduševio. Tradicionalnalno veče je bila jedana od najdivnijih večeri gdje smo imali priliku da se upoznamo sa  tradicijom ostalih participanata. Svaka zemlja je imala svoj sto sa natpisom. Participanti su  mogli lijepo prezentovati i ponuditi da se degustira hrana i piće koji su karakteristični za njihovu zemlju. Organizatori su  omogućili da  se te večeri sluša miks muzike iz zemalja iz kojih dolaze participanti. Obilazeći svaki sto, organizatori su degustirali specialitete participanata i izrazili svoje mišljenje o njihovoj tradiciji. Treba napomenuti da smo svako veče nakon radionice imali zavidne žurke, obišli smo razne latino klubove, slušali kafansku muziku i uz dobro pivo uživali. Uveče smo na oproštajnoj žurci u bunkeru dobili sertifikate za naše učešće na radionici i imali grupno slikanje. Svaki predstavnik je imao priliku da uruči poklon organizatorima kao izraz zahvalnosti.

Moj boravak u Zürichu je bio jako zabavan, upoznala sam dosta novih prijatelja. Nakon sedmice dana uzbuđenja i visokog nivoa performansi u doba dana i noći, dobili smo priliku da se opustimo i uživamo u nekim zabavnim aktivnostima na motivacionom vikendu na Švajcarskim planinama. Tu smo se zabavili uz njihovu tradicionalnu muziku, piće i hranu. Imali smo priliku da se kupamo u obližnjim bazenima. Boravak na planinama je jedno više nevjerojatno iskustvo u Zürichu! Zbog toga se odvažite i aplicirajte, vrijedi!!

Dajana Cerovina

If you like this post Share it with your friends...

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *