EESTEC is about people, travelling and further learning...

Women in engineering

Posted by on 14 јун 2013 | 0 comments

Radionica „Women in Engineering“ je održana u Minhenu u Njemačkoj u periodu od (23- 30) aprila. 2013. Organizatori radionice su bili EESTEC LC Munich iz Njemačke. Participantkinje su naučile kako koristiti svoj glas, izraze i kako da se dokažu u radnom okruženju. Ova radionica je organizovana zbog činjenice da žene zarađuju manje novca, tretiraju se sve gore i imaju manje važne pozicije u društvu. Često  ove činjenice dovode do predrasuda prema ženama i one se ne pokušavaju boriti za sebe i izarziti svoje mišljenje. Sve djevojke bi trebale da koriste svoj glas i izraze svoje mišljenje. Ideja seminara je bila da se pokaže kako iskoristiti i proširiti svoje mogućnosti za budućnost u svijetu inženjerstva.

U Minhen  sam stigla 23. aprila oko 15 časova zajedno sa ostalim participantima sa razmjene iz Ciriha. Domaćini su nas dočekali i pomogli sa prtljagom. Bili smo smješteni u „Jaeger´s Hostel München“, zajedno sa ostalim participantima sa Kongresa. Odmah nakon dolaska smo otišli u mali obilazak kompleksa Univerziteta u Minhenu. Sledećih dana smo imali interaktivni seminar od četiri dana. Prisustovala sam ženskom forumu u kojem sam imala priliku za interakciju i razmjenu iskustava sa drugim ženama koje rade u inženjerskim poslovima.  25. aprila smo dobili priliku da se pridružimo EESTEC OpenDay gdje smo mogli uspostaviti kontakte sa predstavnicima firmi ili drugih sponzora i stranim univerzitetima. Vrijeme predviđeno za radionicu smo proveli učeći interaktivno vještine dobrog prezentovanja, korištenje svoga glasa i stava na pravi način. Mentorica nas je snimala i ukazivala na greške koje pravimo pri prezentovanju, pri obraćanju sa drugim ljudima. Pored radionice, imala sam priliku da učestvujem na mnogobrojnim kulturnim aktivnostima u EESTEC-u. Upoznala sam se sa ljepotama glavnog grada Bavarske, München, upoznala  njihovu kulturu, bavarski noćni život i njihovu gostoljubivost. Radionica je održana tokom sedmice kada se održava ofspring festival koji je „sestrica“ velikog „Oktoberfest“,naravno, nismo propustili ovaj događaj! Zadnji dan radionice smo imali „city relay“. Takmičili smo se po grupama u izvršavanju zadataka koje su nam domaćini zadali. Tako sam dosta upoznala Minhen, istražila Marienplatz, šetala i slikala se u centru Minhena, saznala nešto više o njihovoj tradiciji i kulturi. Doručak i ručak su nam pripremali organizatori u prostorijama njihovog fakulteta. Večeru smo imali u raznovrsnim restoranima gdje smo imali priliku da probamo špansku, italijansku i meksičku kuhinju. Treba napomenuti da smo svako veče nakon radionice i večere  imali zavidne žurke, obišli smo razne latino klubove i uz dobro piće uživali.  Aktuelne su bile i tematske žurke kao što su žurke tipa „white seanzation“, gdje smo svi trebali da se obučemo u bijelo. Zadnji dan radionice dobili smo sertifikate za naše učešće na radionici. Oproštajna žurka je bila u vidu tematske žurke “James Bond“, gdje smo se svi obukli svečano u smokinge i elegantne haljine, imali ugodnu večeru i plesali.

Moj boravak u Minhenu je bio jako zabavan, nezaboravan, upoznala sam dosta novih prijatelja, dosta naučila. Svaka djevojka treba da radi na vlastitom putu do uspjeha, bori se za svoje mjesto u svijetu inženjerstva. Odvažite se, aplicirajte  i upotpunite svoja iskustva!

Dajana Cerovina

If you like this post Share it with your friends...

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *