EESTEC is about people, travelling and further learning...

RoboMac 2013

Posted by on 11 мај 2013 | 0 comments

Radionica „Robomac 2013“ je održana u Skoplju u Makedoniji u periodu od 10. marta do 17. marta. Organizatori radionice su bili EESTEC LC Skopje u saradnji sa IEEE predstavnicima u Makedoniji i SPFEIT. Tematika radionice su roboti, radionica  uključuje kako teoretsko tako i praktično znanje. Nakon sedmice predavanja i praktičnog rada svaka grupa je  imala šansu da prezentuje svoj rad na finalnom takmičenju 16. marta. Glavna svrha ove radionice je bila promocija Makedonske kulture, davanje šanse studentima da razviju osjećaj za timski i praktični rad sa robotima. Na  radionicama, timovi participanata su imali šansu da pokažu svoje sposobnosti radeći sa robotima iz sledećih kategorija: humanoid, sumo, robotic hand, maze, carmageddon (pololu robots).

U Makedoniju smo stigli u nedjelju veče oko 21 čas, bili smo smješteni u hostelu „URBAN“.  Domaćini su nam pomognu na autobusku stanicu sa prtljagom. Odmah nakon dolaska smo se spremili za žurku dobrodošlice gdje smo se dobro zabavili uz ples, piće i tortu jer je bio rođendan jednom od organizatora. U ponedjeljak smo nakon doručka imali „city relay“. Takmičili smo se po grupama u izvršavanju zadataka koje su nam domaćini zadali. Tako smo dosta upoznali Makedoniju, šetali i slikali se u centru Skopja, saznali nešto više o njihovoj tradiciji i kulturi. Ručak smo imali u Makedonskoj Nacionalnoj Kuhinji i hrana je bila izvrsna. Uveče smo imali priliku da obiđemo jedan od njihovih poznatih pabova gdje smo se uz ples, muziku i piće dobro zabavili. Drugi dan našeg boravka je otpočeo svečanim otvaranjem „Robomac 2013“ u prostorijama FAKULTETA ZA EKEKTROTEHNIKU I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE. Na početku otvaranja su nam se obratili glavni predstavnici EESTEC-a u Skopju, organizacije IEEE i predstavnik  Studentskog parlamenta elektrotehnike i informacionih tehnologija. Nakon otvaranja smo bili raspoređeni u timove po laboratorijama gdje smo dobili određene zadatke za programiranje robota. Tako su prošla i naredna tri dana, prvo smo imali predavanja,  a posle radionice. Tradicionalni veče je bila jedana od najdivnijih večeri gdje smo imali priliku da se upoznamo sa  tradicijom ostalih participanata. Svaka zemlja je imala svoj sto sa natpisom. Participanti su  mogli lijepo prezentovati i ponuditi da se degustira hrana i piće koji su karakteristični za njihovu zemlju. Organizatori su  omogućili da  se te večeri sluša miks muzike iz zemalja iz kojih dolaze participanti. Obilazeći svaki sto, organizatori su degustirali specialitete participanata i izrazili svoje mišljenje o njihovoj tradiciji. Treba napomenuti da smo svako veče nakon radionice imali zavidne žurke, obišli smo razne latino klubove, slušali kafansku muziku i uz dobro vino uživali. U petak samo imali priliku da budemo gosti na promociji vina u prostorijama za „Macedonian Opera and Ballet“. Subota je bio dan finalnog takmičenja. Prvo smo prezentovali po timovima radove naših robota u centru Skoplja, a nakon toga smo imali taskmičenje. Pobjednici su dobili diplome i medalje kao priznanja za postignute rezultate. Naravno, na kraju finalnog takmičenja smo imali grupno slikanje. Uveče smo na oproštajnoj žurci u zgradi fakulteta dobili sertifikate za naše učešće na radionici. Svaki predstavnik je imao priliku da kaže nešto organizatorima o tome kako im se svidjela radionica i izrazi zahvalnost.

Lijepo sam se provela, dobila priliku da steknem prijatelje iz različitih zemalja i saznam više o njihovoj kulturi, a prije svega, dosta sam naučila o načinu rada robota. Ovo više nego  dovoljan razlog da se studenti ohrabre i apliciraju na ovu radionicu, neće se sigurno pokajati.  Najveća nagrada mi je  bila pozitivna energija sa kojom sam se vratila kući, zato aplicirajte!!!

Dajana Cerovina

If you like this post Share it with your friends...

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *