EESTEC is about people, travelling and further learning...

Posjetili smo Code App, Level Up – LK Skoplje

Posted by on 26 фебруар 2013 | 0 comments

Moj put u Skoplje počeo je 8. decembra 2012 godine, i bio je mnogo komplikovaniji i naporniji nego što sam očekivao.

Na samom  početku bilo je nekoliko opcija za razmatranje, ali kada sam saznao da je vozna linija SA-BG ukinuta ostale su samo dvije – da li ići busom preko Niša ili preko BGa. Preko Niša je malo bliže i malo jeftinije, ali je jako teško uštimati autobuse jer I.S. – Niš imaju samo 2 linije dnevno. Tako da je konačna odluka pala da se ide preko BGa. Kad se stavi sve na papir čitav put je oko 65 Eura.

Ja sam krenuo noćnim autobusom, sa namjerom da uhvatim prvi autobus za Skoplje u 4:45 ili u 6:45. Međutim dan pred polazak je počeo padati snijeg. I dok sam se vozio mnogi gradovi u okruženju su već bili u saobraćajnom kolapsu. Tako da je autobus za BG kasnio skoro 2 sata, i autobus za Skoplje mi pobjegao ispred nosa. Do idućeg autobusa imao sam 4 i po sata, koje sam morao provesti smucajući se po staničnim kafanama, u kojima sam odsjedao sve dok ne bih zaspao. Onda bih mjenjao lokaciju, pa iz jedne u drugu, iz druge u treću, treće u četvrtu… Da nisam imao ranac na leđima radnici na stanici bi pomislili da sam beskućnik. Kada sam konačno dočekao autobus prvo što su nam rekli je da će kasniti. Kontam, kasnite koliko hoćete samo da mi se uvući unutra i svaliti na sjedište. U Skoplje sam stigao 9-og uveče, umjesto u podne, i kada sam izašao iz autobusa došlo mi je da ljubim zemlju od sreće.

Na stanici su me dočekali Andrej i Tase, moji stari haveri iz ranijeg EESTECovanja, i prebacili me u hostel. Hostel je bio extra, izgledao je kao veliki stan za stanovanje, sa dvije dvokrevetne sobe. Znaci nas 4 u 80 kvadrata, ljepota.

Grad Skoplje se nije puno promijenio od kada sam zadnji put bio, osim što je izgrađeno dosta spomenika koji podsjećaju na antički period, uglavnom dole je prava renesansa.

Tema radionice je bila takmiče u izradi aplikacija za android. Zajedno sa participantima i domaćinima bilo je oko 50 učesnika, koji su bili podjeljeni u tročlane grupe. Moja grupa je imala sjajnu ideju, da pravi laserski mač, kao onaj iz serijala Star Wars, samo što nije uspjela da je realizuje. Participanata je bilo ukupno 16, iz: Srbije, BiH, Grčke, Njemačke, Rumunije i Turske. Participanti i organizatori bili su izmješani po grupama. Uz takmičenje imali smo i predavanja iz programiranja, da bi nas uputili u temu, posto je za mnoge ovo bio prvi put da se susreću sa programiranjem. Akademski dio je bio svaki dan i trajao je cijeli dan, i to je možda jedina zamjerka ovom eventu. Jedan dan sam šmugnuo do Kumanova, ali nećemo to pominjati u izvještaju.

Naravno fešte (ono što vas najviše interesuje) su bile svako veče. Organizatori su imali jedan jako čudan, ali kasnije se ispostavilo jako dobar, dogovor sa lokalnim klubovima.

Čim smo došli ponudili su nam 2 opcije. Prva: da odmah platimo 15 eura, i ze te pare ćemo 5 večeri dobijati po 3 pića (inače cijena piva je oko 2.00 – 2.50 Eura), ili druga opcija: svako plaća svoje po regularnoj cijeni. Odlučio sam da platim iako mi se u početku nije činila velika razlika.  Ta šema se na kraju uspostavila kao pravo dobra, jer su nas organizatori vodili na dva mjesta. U prvom lokalu, gdje je sve džabe, naločeš ko stoka, i kasnije su ti dosta ta 3 pića  da te drže pijanim na drugom mjestu.

Nakon 6 dana „teškog“ rada došlo je vrijeme za rastanak. Put nazad je bio extra, jer sam bio toliko umoran, da sam ga skoro cijelog prespavao.

Šta još reći osim pohvaliti domaćine LC Skoplja na gostoljubivosti. Meni je ovo bio treći put u Skoplje, da prva dva nisu valjala ne bih sigurno dosao ni treći put. Na kraju sam počeo i da nabadam makedonski…

Ognjen Plećaš

If you like this post Share it with your friends...

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *