EESTEC is about people, travelling and further learning...

Posjetili smo Cross the Line 2012 – LK Podgorica

Posted by on 24 новембар 2012 | 2 comments

Ako se pitate koji je najbolji način da se provedu vreli ljetnji dani, odgovor je jasan – odlazak na more.
Imala sam sreće da odem u Kotor, jedan od najstarijih i svakako najljepših primorskih gradova.
Razmjena “Cross the line” trajala je u periodu od 1. do 8. avgusta, a organizovana je od strane LK Podgorica. Na razmjeni je učestvovalo 25 participanata iz 11 različitih lokalnih komiteta.
Iz našeg lokanog komiteta bilo je čak 6 djevojaka.

Lijepo vrijeme, fenomenalna ekipa i dobra organizacija učinile su ovu razmjenu jedinstvenom i nezaboravnom.

Pa, da krenemo redom.
Poslije dugih 12 sati vožnje najprije do Budve, pa onda do Kotora, stigli smo u ranim jutarnjim satima. Organizatori su nam malo prispali pa im je Zorica banula u sobu ne bi li im dala do znanja da smo stigli. Ubrzo su sišli Matija i Marija, pa i ostala posada organizatora.

Razmjena je počela ceremonijom dočeka participanata, gdje smo se bolje upoznali. Iste večeri smo okusili noćni život Kotora.

Drugog dana imali smo predavanja iz oblasti Performance, tj. pokazivanje osjećanja uz pomoć ljudskog tijela. Poslije predavanja okupili smo se u učionici kako bi napravili maske za predstojeći karneval. Tema je bila facebook. Mogu sa sigurnošću da kažem, pustili smo maštu na volju. Uveče smo otišli u stari grad, poslije čega smo se vratili na plažu. Uz pivo i gitaru mnogi nisu odoljeli želji da se okupaju u moru. Dane je inače bio zadužen za gitaru i hvala mu što je svako veče na plaži učinio tako divnim.

Narednog jutra, opet predavanja, ovaj put o fotografiji. Jako zanimljiv tutorijal, koji bi svima mogao biti od koristi. Taj dan je bio predvidjen za nezaboravni city rally. Participanti su bili podijeljeni u dvije grupe, po 10 članova. Imali smo 10 nimalo jednostavnih zadataka. Mnogobrojne uske i slične ulice, tipične za srednjovijekovnu primorsku gradnju dodatno su otežavale zadatke. Ostala sam zadivljena crkvenom arhitekturom ovog malog grada. Na vrlo maloj površini pored mnogobrojnih palata i zgrada smješteno je čak 14 crkava, od čega je 11 katoličkih i 3 pravoslavne.

Sledećeg dana smo se pripremali za karneval. S obrzirom da se učesnici karnevala pripremaju za svoj nastup mjesec pa i više, dokazali smo da se to može odraditi za nepuna 3 sata. 😀 Stigli smo na odredište. Kolona je krenula. Osjećaj neponovljiv. Ideš sa kartonskom maskom, okolo masa naroda a nama sve do mora ravno. Plešemo usput, pijuckamo melem za dušu i mašemo publici. Jednostavno, neponovljivo.

Zahvaljujući našim domaćinima imali smo priliku da okusimo noćni život Budve. Poslije kratkog obilaska starog grada, otišli smo u diskoteku gdje smo proveli ostatak večeri.

Šestog dana u planu je bilo krstarenje. Sa malim turističkim brodom otišli smo u obližnji bokokotorski gradić Perast, kao i u Gospu od Škrpjela, crkvu sagrađenu na ostrvu.

Internacionalno veče bilo je fenomenalno. Imali smo priliku da uživamo raznovrsnoj hrani i piću svih participanata. Posebno mi se svidio pravi tuski lokum kojeg su donijeli participanti iz Ankare. O medovači, višnjevači, jegeru, vinu, pivu neću ništa da govorim.

Posljednjeg dana je uz koktele sa ledom ogranizovana žurka na plaži. Tog dana je bilo iz takmičenje u ispijanju piva. Djevojke su pokazale da su i one ravnopravne učesnice u ovakvim takmičenjima.

Ovih 7 dana razmjene prošlo je veoma brzo što se nikom nije svidjelo. Rastanak nikome nije lako pao i obećali smo jedni drugima da ćemo se viđati na budućim razmjenama. Pošto je ovo bila moja prva razmjena, drago mi je da sam najzad upoznala pravi duh Isteka i naravno ako mi se ukaže prilika ići ću u Kotor i sledeći put.

If you like this post Share it with your friends...

2 Comments

  1. Dragana, hvala na ovako divnom tekstu 🙂 I hvala LK Istočno Sarajevo što nam je uljepšalo event 😀

  2. sjajan tekst 🙂

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *