EESTEC is about people, travelling and further learning...

Jahorina Spring Break 2012

Posted by on 22 јун 2012 | 0 comments

LK Istočno Sarajevo je u periodu od 20. do 27. marta 2012. godine organizovao radionicu po nazivom „Jahorina Spring Break 2012“. U okviru radionice ugostili smo studente iz Srbije, Mađarske, Makedonije, Nemačke kao i kolege iz Banja Luke.

Učesnici radionice su imali priliku da prisustvuju jedanaestom po redu naučnom simpozijumu – Infoteh 2012, koji se u tom periodu održavao na Jahorini. Pored predavanja naučnika, istraživača i studenata učesnici su imali dovoljno slobodnog vremena da uživaju u ljepotama ove olimpijske planine. Neki su po prvi put stali na skije dok su drugi uživali u prelijepom pejzažu koji pruža Jahorina.

Nakon završetka Infoteh-a organizovali smo odlazak na Termalnu Rivijeru Ilidža, druženje na Vrelu Bosne, kao i obilazak jedne od najlijepših pećina na prostoru BiH – pećine Orlovača. Učesnicima smo omogućili i jednodnevno razgledanje grada Sarajeva gdje smo ih upoznali sa čuvenim Sarajevskim ćevapima, nargilom, burekom i ostalim stvarima po kojima je Sarajevo poznato. Naravno sve ovo je propraćeno svakodnevnim žurkama, kako i dolikuje.

Ali krenimo redom…

Dan 1:

U srijedu, 21. marta, participanti su imali priliku da prisustvuju svečanom otvaranju naučnog Simpozijuma „Infoteh 2012“ koji ima za cilj da okupi eksperte, naučnike, istraživače, ali i studente koji se bave informacionim tehnologijama. Nakon svečanog dela  uslijedila je pauza koju smo iskoristili da prošetamo Jahorinom i da je upoznamo sa visina (čitaj: sa žičare). Potom smo se vratili u hotel, na Simpozijum gde je svako imao priliku da prisustvuje predavanjima po sopstvenom izboru. Svako predavanje bi trajalo do 2 – 3 sata i obuhvatalo je desetk radova, gde su profesori, studenti, asistenti, ali i mnogi drugi, imali priliku da svoj naučni, istraživački i stručni rad podijele i približe ljudima iz iste sfere interesovanja. Svakako da jedan ovakav događaj nije mogao proći bez prisustva profesora, asistenata i studenata sa našeg fakulteta. Radovi koji su participantima najviše privukli pažnju  prezentovali su se u srijedu. Tu smo imali priliku da čujemo nešto više o internet kriminalu, kartičarstvu i uticaju marketinga na studente. Nakon akademski ispunjenog dana, vrijeme je bilo da predahnemo, tako da smo se, nakon večere, vratili u Istočno Sarajevo gdje smo svi zajedno izašli u  popularni  klub „Trap“.

Dan 2:

Kao i prethodnog dana, u jutarnjim časovima krenuli smo put Jahorine. Nakon jutarnjih predavanja, a potom i više nego obilnog ručka, riješili smo da protegnemo noge i krenemo put jednog od najviših vrhova Jahorine. Neki od nas su odustali, neki su shvatili da je ipak pametnije otići na skijanje, ali je zato najupornija nekolicina uspjela i osvojila dio olimpijske ljepotice. Uveče smo participantima omogućili  da se bolje upoznaju sa noćnim životom “studentskog grada” prilikom posete „Irish Pub“-a  na Palama.

Dan 3:

U petak smo imali čast da prisustvujemo prezentovanju rada jednog od učesnika razmene – Miljana Dašića, na temu „Ultrafast Carrier Dynamics in QD Semiconductor Optical Amplifiers (Numerical Simulations and Pump- probe Experiment)“. Kako je ovo bio naš poslednji dan na Jahorini, trudili smo se da ga maksimalno iskoristimo. Nakon povratka u motel, imali smo par sati do odlaska u klub „XL“.

Dan 4:

Subota je bio dan za posjetu Sarajevu. Participante smo odveli na  „Vrelo Bosne“ , a zatim smo otišli do Baščaršije gdje su nam se pridružile i kolege iz LK Sarajevo. Nakon šetnje, otišli smo na ćevape i u nargila bar. Definitivno smo se potrudili da goste upoznamo sa svim  čarima Sarajeva.   Participantima je najfascinantnija  bila mješavina kultura i naroda koji su prolazili Baščaršijom. Kasnije, tokom večeri, posjetili smo dva popularna kluba gde smo se “zagrijali”  za „XL“. Ovako zagrijanima, provod nam je bio zagarantovan.

Dan 5:

Participantinte smo najviše obradovali aktivnostima u nedelju. Za početak, imali su mogućnost da spavaju do popodnevnih sati  što im je puno značilo s obzirom na dešavanja prethodne večeri . Potom smo otišli na termalnu revijeru “Ilidža“. Definitivno je ovaj dan bio dan za relaksaciju i detoksikaciju! Nakon Termi, organizovali smo tradicionalno veče u motelu. Djevojke su  bile u srpskim narodnim nošnjama, služila se tradicionalna srpska hrana i piće, i naravno, veče nije moglo da prodje bez harmonike. Participanti su imali priliku da nas upoznaju sa tradicionalnim jelima i pićima iz krajeva odakle dolaze. Naročito sa pićima!

Dan 6:

U ponedeljak je došao red na još malo akademskog sadržaja. Participanti su imali priliku da obiđu naš fakultet, što je podrazumjevalo obilazak laboratorija za visoki napon, električne mašine i osnove elektrotehnike. Takođe, održan je i jedan mali eksperiment u laboratoriji za visoki napon. Nakon toga otišli smo u obilazak pećine „Orlovača“. Mogli smo vidjeti neverovatan prostor ukrašen pećinskim nakitom, a kako bi cela tura bila interesantnija, vodič nam je ispričao par zanimljivih priča vezanih za pećinu. Uslijedilo je veče koje smo svi sa nestrpljenjem očekivali, „Farewell Party“. Ovo veče nam je svima u maglovitom sjećanju pa je malo nezahvalno pisati o njemu, ali svi se slažemo u tome da je to bio najbolji provod u ovih 7 dana.

Ukoliko uspijemo da nabavimo neke informacije od konobara naknadno ćemo o ovome pisati jer ovo veče definitivno zasluzuje poseban članak.

Posebno nam je drago što su učesnici zadovoljni napustili naš grad i izrazili želju da učestvuju i u budućim radionicama.

If you like this post Share it with your friends...

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *